Dioničari NLB-a prihvatili dokapitalizaciju s najviše 500 mil. eura

Bez autora
Jun 11 2013

Dioničari Nove Ljubljanske banke (NLB) prihvatili su u utorak na skupštini dioničara prijedlog državnog fonda SOD da se najveća slovenska banka ove godine dokapitalizira do najviše 500 milijuna eura. Sredstva za dokapitalizaciju vjerojatno će morati osigurati država, a za to treba odobrenje dati i Europska komisija. Od dioničara odobrena dokapitalizacija NLB-a veća je od prvotnog prijedloga jer je nadzorni odbor u ranijem sastavu predlagao dokapitalizaciju u visini 367,2 milijuna, ali je prijedlog kasnije povučen. Dokapitalizacija do visine 500 milijuna eura treba biti dovoljna da najveća slovenska banka ispuni zahtjeve slovenske središnje banke o kapitalskoj adekvatnosti.

Dioničari NLB-a prihvatili dokapitalizaciju s najviše 500 mil. euraDioničari Nove Ljubljanske banke (NLB) prihvatili su u utorak na skupštini dioničara prijedlog državnog fonda SOD da se najveća slovenska banka ove godine dokapitalizira do najviše 500 milijuna eura.

Sredstva za dokapitalizaciju, po riječima direktora NLB-a Janka Medje, vjerojatno će morati osigurati država, a za to treba odobrenje dati i Europska komisija.

Od dioničara odobrena dokapitalizacija NLB-a veća je od prvotnog prijedloga jer je nadzorni odbor u ranijem sastavu predlagao dokapitalizaciju u visini 367,2 milijuna, ali je prijedlog kasnije povučen. Dokapitalizacija do visine 500 milijuna eura treba biti dovoljna da najveća slovenska banka ispuni zahtjeve slovenske središnje banke o kapitalskoj adekvatnosti.

Direktor NLB-a Janko Medja najavio je da bi banka još ovog mjeseca svoje loše kredite mogla dijelom prenijeti na tzv. slabu banku, a dokapitalizacija banke bi se u tom slučaju izvela također do kraja mjeseca.

Za takav plan odobrenje mora dati u Europska komisija kako se nova dokapitalizacija NLB-a ne bi računala kao neopravdana pomoć države koja je i vlasnik banke.

U slučaju pozitivnog ishoda, nova dokapitalizacija NLB-a u kombinaciji s čišćenjem njene bilance, prebacivanjem loših kredita na tzv. slabu banku, mogla bi za koju godinu dovesti do toga da poslovanje NLB-a bude održivo i bez gubitaka i da joj pomoć države ne bude više potrebna, ocijenili su u NLB-u povodom odluka na skupštini dioničara.

Medja je ocijenio da će za NLB poslovanje u ovoj i idućoj godini još uvijek biti teško, jer su njene teškoće, kako je dodao, nastale još prije izbijanja svjetske gospodarske i financijske krize pa se i ovom trećom dokapitalizacijom u nekoliko godina rješavaju dubioze banke iz razdoblja od 2002. do 2008. godine

O stanju u slovenskim bankama u državnom vlasništvu, koje zadnjih godina muče gubici zbog loših kredita, u ponedjeljak je prilikom posjeta Austriji u više medijskih nastupa govorila i slovenska premijerka Alenka Bratušek te ponovno zanijekala da će zbog njihove sanacije i stanja u javnim financijama Slovenija trebati tražiti međunarodnu financijsku pomoć.

Istaknuvši, nakon susreta s austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom, da je željela čuti austrijska iskustva u sanaciji pojedinih banaka preko tzv. slabe banke s obzirom da je Slovenija s procesom čišćenja bilanci u bankama započela poslije Austrije, Bratušek je kazala kako ocjenjuje da će za dokapitalizaciju triju najvećih slovenskih banaka u državnom vlasništvu ove godine biti dovoljno oko milijardu eura. Država će bankama loše kredite koje se iz njihovih bilanci prebace u slabu banku nadomjestiti državnim jamstvima, a iako neke procjene govore da je loših kredita i do četiri milijarde eura, stvarne će potrebe biti znatno manje, jer su banke dio svoje slabe aktive zadnjih godina već revalorizirane i izvršile potrebne rezervacije pa bi za sanaciju banaka moglo biti dovoljno milijardu eura, ocijenila je Bratušek.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik